Logo RV Naarden

Instructie en roeitechniek

Instructie volwassenen

RV Naarden heeft bijna 500 leden. Ruim 100 jeugdleden en 400 leden voornamelijk uit de leeftijdscategorie 35 - 65 jaar. Met uitschieters naar boven en beneden. Als je lid wordt en je kunt nog niet roeien, krijg je bij RV Naarden de kans om het te leren. Dit gebeurt volgens de cybernetische (zelflerende) methode. Je begint in een redelijk smalle boot (C1) waarin je vanuit je gevoel leert de boot onder controle te houden. Senioren geven er soms de voorkeur aan om opgeleid te worden op de klassieke manier, in een brede wherry. Alle beginners leren ook sturen in een wherry. Naast het oefenen in de boot maken we ook gebruik van de oefenbak en de ergometer. Je wordt opgeleid in een groep. Het is gezellig en het maakt doorstromen naar roeien in een ploeg betrekkelijk eenvoudig. De instructeurs zijn leden van de vereniging die hiervoor een instructeurscursus gevolgd hebben.   

Modulaire methode

De modulaire methode is de methode die bij RV Naarden wordt gebruikt om over de volle breedte (beginners en gevorderden) instructie te geven. Kenmerkend voor deze methode is dat de leerstof is opgedeeld in verschillende cursussen die elk weer zijn onderverdeeld in een aantal modules.  

De cursisten zijn verantwoordelijk voor hun voortgang en laten na elke instructieles de instructeur op een voortgangsvel bijhouden welke modules geïnstrueerd, geoefend en getoetst zijn. 

 
instructie-okt-2017-1
 

Vier tot zes maanden

In principe kun je in een periode van ongeveer vier tot zes maanden leren roeien. Dit lukt het best wanneer je tweemaal in de week deelneemt aan de instructie. Je kunt hiervoor kiezen uit drie instructiemomenten: woensdagavond 18.45 - 20.00 uur, vrijdagochtend 10.30 - 11.45 uur en zaterdagmiddag 13.00 - 14.15 uur.

Als je alle modules van een cursus gedaan hebt, kun je je inschrijven voor het afroeien op de eerste zaterdag van de maand (augustus niet).

Afhankelijk van wat je wilt en hoe snel je het roeien (en sturen) onder de knie krijgt, kun je in de loop van de tijd voor alle typen boten bevoegdheden halen.  

Cursusmateriaal

De modulaire methode wordt ondersteund door diverse documenten. De theorie van roeien, sturen en instructie geven wordt behandeld in drie boeken: het Theorieboek roeien, het Theorieboek sturen en het Theorieboek instructie. Daarnaast zijn de roei- en stuurcursussen beschikbaar.

De methode is in belangrijke mate uitgeschreven en gecompileerd door Jeroen Brinkman. Hij heeft bij het samenstellen van het cursusmateriaal gebruikgemaakt van verschillende bronnen, niet alleen van de vereniging maar ook van materiaal van de Roeibond en informatie die door andere verenigingen op internet is gepubliceerd.

Door de modulaire methode op de website van RV Naarden te zetten, wordt de structuur en aanpak zoals die bij Naarden wordt gehanteerd, weer ter beschikking gesteld aan andere verenigingen.

Bezoek onze bibliotheek

Alle theorie- en cursusboeken van de modulaire methode zijn te vinden in onze bibliotheek.

Interesse?

Heb je interesse en wil je meer weten over instructie, neem dan contact op met onze commissaris instructie door een e-mail te sturen naar eitcurtsni.[antispam].@roeinaarden.nl

 
instructie-okt-2017

Techniek verbeteren?

Voor het aanleren én verbeteren van de roeitechniek zijn diverse bestanden en filmpjes te downloaden via onze bibliotheek

Roeifouten met uitleg


J-haal, Billy het draadventje


 

RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube