Logo RV Naarden

Instructie en roeitechniek

 

 

Let op: in verband met de huidige Covid-19 maatregelen heeft de instructie aan beginners een aangepaste vorm. 

Instructie volwassenen

RV Naarden heeft bijna 500 leden. Ruim 100 jeugdleden en 400 leden voornamelijk in de leeftijdscategorie 35 - 65 jaar. Met uitschieters naar boven en beneden. Als je lid wordt en je kunt nog niet roeien, krijg je bij RV Naarden de kans om het te leren. Dit gebeurt volgens de cybernetische (zelflerende) methode. Je begint in een redelijk smalle boot (C1) waarin je vanuit je gevoel leert de boot onder controle te houden. Senioren geven er soms de voorkeur aan om opgeleid te worden op de klassieke manier, in een brede wherry. Alle beginners leren ook sturen in een wherry. Naast het oefenen in de boot maken we ook gebruik van de oefenbak en de ergometer. Je wordt opgeleid in een groep. Het is gezellig en het maakt doorstromen naar roeien in een ploeg betrekkelijk eenvoudig. De instructeurs zijn leden van de vereniging die hiervoor een instructeurscursus gevolgd hebben.   

 
 

Vier tot zes maanden

In principe kun je in een periode van ongeveer vier tot zes maanden leren roeien. Dit lukt het best wanneer je tweemaal in de week deelneemt aan de instructie. Je kunt hiervoor kiezen uit drie instructiemomenten:

  • woensdagavond 18.45 - 20.00 uur
  • vrijdagochtend 10.30 - 11.45 uur 
  • zaterdagmiddag 13.00 - 14.15 uur

Afhankelijk van wat je wilt en hoe snel je het roeien (en sturen) onder de knie krijgt, kun je in de loop van de tijd voor uiteenlopende boten bevoegdheden halen. Telkens nadat je alle modules van een cursus gedaan hebt, kun je je aanmelden om af te roeien op de eerste zaterdag van de maand (behalve in augustus).

  

 
beginnersinstructie
 

Modulaire methode

Om de roeitechniek goed aan te leren, volgen onze roeiers instructie volgens de modulaire methode. RV Naarden gebruikt deze methode over de volle breedte (aan beginners en gevorderden). Kenmerkend is dat de leerstof wordt opgedeeld in verschillende cursussen, die elk weer zijn onderverdeeld in een aantal modules. De cursisten zijn zelf verantwoordelijk voor de voortgang en laten na elke instructieles door de instructeur op een voortgangsvel bijhouden welke modules geïnstrueerd, geoefend en getoetst zijn. 

Cursusmateriaal

De modulaire methode wordt ondersteund door diverse documenten. De theorie van roeien, sturen en instructie geven wordt behandeld in drie boeken: het Theorieboek roeien, het Theorieboek sturen en het Theorieboek instructie. Daarnaast zijn de roei- en stuurcursussen beschikbaar. De methode is in belangrijke mate uitgeschreven en gecompileerd door Jeroen Brinkman. Hij heeft bij het samenstellen van het cursusmateriaal gebruikgemaakt van verschillende bronnen, niet alleen van de vereniging maar ook van materiaal van de Roeibond en informatie die door andere verenigingen op internet is gepubliceerd.

 
instructie-okt-2017

Bezoek de bibliotheek

Voor het aanleren én verbeteren van de roeitechniek zijn diverse bestanden en filmpjes te downloaden via onze bibliotheek
Ook de modulaire methode staat in zijn geheel in de bibliotheek. Hierdoor staat onze structuur en aanpak ook ter beschikking aan andere verenigingen. 

Interesse?

Heb je interesse en wil je meer weten over instructie, neem dan contact op met onze commissaris instructie door een e-mail te sturen naar eitcurtsni.[antispam].@roeinaarden.nl

 
 
 

Roeifouten met uitleg


Nieuwe Nederlandse Roeihaal

 

RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube