Logo RV Naarden

Instructie en roeitechniek

 

 

Let op: in verband met de huidige Covid-19 maatregelen heeft de instructie aan beginners een aangepaste vorm. 

Instructie volwassenen

RV Naarden heeft ruim 450 leden. Ruim 100 jeugdleden en 400 leden voornamelijk in de leeftijdscategorie 35 - 65 jaar. Met uitschieters naar boven en beneden. Als je lid wordt en je kunt nog niet roeien, krijg je bij RV Naarden een opleiding om het te leren, ongeacht je leeftijd. We geven instructie volgens de cybernetische (zelflerende) methode. De instructeurs zijn vrijwilligers binnen de vereniging die hiervoor een instructeurscursus gevolgd hebben.

In de basisinstructie leer je naast de roeitechniek en materiaal ook het sturen en de vaarregels kennen. Je begint meestal in een 1-persoonsboot (C1) waarin je vanuit je gevoel leert de boot onder controle te houden of, wanneer dit beter werkt, in een bredere 2 persoons wherry.

Naast het oefenen in de boot maken we ook gebruik van de oefenbak en de ergometers (roeimachine). Tevens word je gevraagd een aantal keer mee te fietsen om zo vanaf de kant te leren kijken naar de roeihaal. 

Je wordt opgeleid in een groep. Dit is gezellig, motiverend en maakt het doorstromen naar roeien in een ploeg betrekkelijk eenvoudig. De instructie daarvoor krijg je later in een C4-boot (gestuurde vierpersoonsboot). 

 
 

2 blokken van 5 weken

Roeien is een technische sport, het vraagt tijd om het goed te leren. Dit lukt het best wanneer je tweemaal in de week deelneemt aan de instructie. De beginners instructie bestaat uit 2 blokken van 5 weken. 

De bloklessen zullen vooral op maandag- en woensdagavond gegeven worden, maar je kunt eventueel wisselen met vrijdag en zaterdag. :

  • maandagavond 18.45 - 20.00 uur
  • woensdagavond 18.45 - 20.00 uur
  • vrijdagochtend 10.30 - 11.45 uur 
  • zaterdagmiddag 13.00 - 14.15 uur

Afhankelijk van wat je wilt en hoe snel je het roeien (en sturen) onder de knie krijgt kun je in de loop van de tijd voor uiteenlopende boten bevoegdheden halen. Telkens nadat je alle modules van een cursus gedaan hebt, kun je je aanmelden om af te roeien op de eerste zaterdag van de maand.

Een vereniging is er voor en door leden. Dat betekent dat je, nadat je een skiff bevoegdheid hebt gehaald, zelf ook gaat lesgeven in het volgende instructie seizoen. We bieden je daarvoor de benodigde kennis aan in een workshop van een avond, die bovendien ook leerzaam is voor je eigen roeitechniek.

 

  

 
beginnersinstructie
 

Bezoek de bibliotheek

Voor het aanleren én verbeteren van de roeitechniek zijn diverse bestanden en filmpjes te downloaden via onze bibliotheek
Ook de modulaire methode staat in zijn geheel in de bibliotheek. Hierdoor staat onze structuur en aanpak ook ter beschikking aan andere verenigingen. 

Cursusmateriaal

De methode wordt ondersteund door diverse documenten. De theorie van roeien, sturen en instructie geven wordt behandeld in drie boeken: het Theorieboek roeien, het Theorieboek sturen en het Theorieboek instructie. Daarnaast zijn de roei- en stuurcursussen beschikbaar. De methode is in belangrijke mate uitgeschreven en gecompileerd door Jeroen Brinkman. Hij heeft bij het samenstellen van het cursusmateriaal gebruikgemaakt van verschillende bronnen, niet alleen van de vereniging maar ook van materiaal van de Roeibond en informatie die door andere verenigingen op internet is gepubliceerd.

 
instructie-okt-2017

Interesse?

Heb je interesse en wil je meer weten over instructie, neem dan contact op met onze commissaris instructie door een e-mail te sturen naar eitcurtsni.[antispam].@roeinaarden.nl

 
 
 

Roeifouten met uitleg


Nieuwe Nederlandse Roeihaal

 

RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube