Logo RV Naarden

BOWA-rijders check je rijbewijs!

Geplaatst op 23-02-2019  -  Categorie: Materiaal  -  Auteur: Commissaris Materiaal

De vernieuwde botenwagen (BOWA) heeft de afgelopen tijd voor wat hoofdbrekers gezorgd. De BOWAachterkant-rijbewijs-nieuwe-chip moest worden aangepast omdat hij niet meer aan de wettelijke eisen voldeed. Maar dat zorgde meteen voor wat extra problemen. Is hij nu te zwaar geworden? Hoe zwaar is en was hij nu eigenlijk? Wat zijn nu de regels? Mag überhaupt mijn auto de oude en ook vernieuwde BOWA  trekken? Al met al heeft dit geleid tot verrassende resultaten. Zo bleken sommige grote auto’s eigenlijk toch niet zo veel te mogen trekken …

De regels zijn erg ingewikkeld. Het is afhankelijk van je auto en trekgewicht, totale massa en combinaties hiervan, ledig of niet, kogeldruk, asdruk, oude en nieuwe RDW-keuringen, 10-20% marge volgens het Openbaar Ministerie etc etc En ja ook nog eens je rijbewijs. Een onderwerp waar je zowat op kunt afstuderen. De oudere leden beschikken standaard over een BE-rijbewijs. Maar ben je een jonge vijftiger, dan heb je veelal alleen je B-rijbewijs.

Inventarisatie rijbewijzen
Hugo Kolff, Friso Schippers en David Gribnau zijn nu bezig te inventariseren welke rijders en welke auto’s nu voldoen aan alle regels. Dit om ervoor te zorgen dat veteranen- en jeugdwedstrijdroeiers straks op de wedstrijden over boten beschikken. Wel is essentieel dat we straks de ‘ritjes’ zoveel mogelijk eerlijk verdeeld hebben.

Geef je rijbewijs en kenteken door
Heb jij in het verleden aangegeven dat jij de BOWA wilt  en kunt rijden geef dan even je rijbewijs aantekeningen alsmede je kenteken door. Dit kan door een mail te sturen naar neemegla.[antispam].@roeinaarden.nl. Vooral BE-rijbewijzen zijn  zeer gewenst. Dan kunnen wij goed controleren wat jij specifiek met jouw auto mag rijden. Dit geeft jou klip en klaar de zekerheid dat jij veilig de weg op mag.

Nieuwe BOWA?
Overigens heeft informatie bij een botenwagen-bouwer ook geleerd dat wij bij een eventuele nieuwe BOWA zoals wij die zou willen, tegen dit zelfde probleem zouden aanlopen. Dit omdat een botenwagen waar veel boten op kunnen (denk aan 400 kilo!) gewoon stevig moet zijn en dit een zware constructie vereist.


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube