Logo RV Naarden

Controleer je flexheels of schoenen voordat je de boot in gaat!

Geplaatst op 14-02-2019  -  Categorie: Bestuur  -  Auteur: Redactie

Zeker zolang het water toch nog steeds koud is. Maar eigenlijk altijd! Is het van belang om de flexheels goed te controleren voordat je de boot in stapt. Bij wedstrijden wordt dit altijd gecontroleerd. Waarom doen we dat dan zelf nooit gewoon op onze eigen vereniging voordat je gaat roeien? Het devies: Check de flexheels en spreek ook je roeimaten aan op het goed controleren hiervan.

Flexheels of schoenen zitten aan de onderkant vast aan het voetenbord d.m.v. een veter. Dit koord heeft een zeer Foto flexheelbelangrijke functie. In de 1e plaats moet het koord heel zijn met een lengte van 7 cm. Is die afstand te kort, de minst kwalijke afwijking, dan kun je niet helemaal oprijden, alleen maar vervelend. Maar als die afstand te lang is dan kun je je voet niet uit de flexheel of de schoen krijgen, dit gebeurde in de omgeslagen boot. Schoen, sokken worden nat, je voet zit vast en je krijgt hem er dan niet meer uit. Denk hier niet te licht over, het is in de omgeslagen boot een levensbedreigende situatie geweest.

Actief controleren: 7 cm is de afstand
Op de foto hiernaast zie je de flexheels keurig met een veter van 7 cm. Foto bootschoenenDit is op zich prima zolang de veter niet verteerd is. Als je de schoenen ziet (middelste foto) dan lijkt het er ook goed uit te zien. Maar wat blijkt… met een testlatje (op de onderste foto): de afstand is dus te kort. Dat is  vooral vervelend dus voor jezelf voor het oprijden. Als de afstand meer dan 7 cm is dan past het latje er te ruim tussen, 8 cm is al te veel. Dan kun je de voeten niet goed uit de flexheels of schoenen krijgen, laat staan als ze nat zijn. De komende tijd gaan we systematisch alle boten controleren maar doe het zelf ook. Bij wedstrijden worden alle boten hierop gecontroleerd, is het niet voor elkaar mag je gewoon niet starten, zo belangrijk is het. Drie en een halve vinger is ongeveer 7 cm.Foto bootschoenen met latje

Nooit schoen in schoen
Als allerlaatste nog een waarschuwing. Er zijn een paar boten waar voor jouw gevoel schoenen in zitten die maat “schuit” hebben. Als je zelf een kleine maat hebt, ga NOOIT  met kleine schoenen in bootschoenen, eenmaal nat krijg je de kleine schoenen er nooit meer uit.

 


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube