Logo RV Naarden

De Roei, cohesie, wat je mist en hoopt

Geplaatst op 29-12-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: redactie

Beste vrienden van de “Roei”.

Enige dagen geleden ontving ik in mijn mailbox een verzoek van het bestuur. Daarbij, zo werd opgemerkt, leek het aardig, als oud voorzitters daar ook wat aan zouden bijdragen. Nu heb ik de neiging om verzoeken van een bestuur waar ik zelf ooit deel van uitmaakte, uiterst serieus en welwillend tegemoet te treden. Maar in dit geval vreesde ik dat de tijdspanne, “nog deze week”, dit eigenlijk niet goed mogelijk maakte. Gek genoeg bracht Corona uitkomst. Op Kerstavond kregen we bericht dat we in quarantaine moesten vanwege een besmette patiënt van mijn echtgenote. Dat geeft ongemak, maar ook rust en meer tijd.20170715-115639-dsc-0093

Dat we in bizarre tijden leven is een open deur. Mensen zijn angstig en gefrustreerd. Bedroefd om dierbaren die ernstig ziek zijn, of in het ernstigste geval, het niet gered hebben. Of men is boos omdat hen een bepaalde manier van leven wordt ontnomen. Men zucht naar meer (sociale) ruimte, kleine ondernemers vrezen voor hun voortbestaan.  Voor velen is het ook een tijd met zelfreflectie; een tijd waarin ontdekt wordt wat de echt belangrijke zaken in het leven zijn.

Wat is de positie van een (roei)vereniging in zo’n tijd vol beperkingen en tegengestelde gevoelens?   Ik kan wat dat betreft alleen vanuit mijn eigen ervaringen spreken, maar deze zullen niet uniek zijn. In mijn verbondenheid met de Roei van inmiddels zo’n kleine 40 jaar, zijn de meest dierbare herinneringen toch die waarin je deel uitmaakt van een team. Roeien is naar mijn opvatting primair een teamsport. En bij het roeien – een tochtje, een training of een wedstrijd dat maakt niet uit – moet je het dan samen doen. En dat brengt mensen bij elkaar. Je leert elkaars prettige kanten waarderen en leert om te gaan met elkaars eigenaardigheden.  

Ploegen groeien vaak uit naar vriendenclubs. Alles begint bij koffiedrinken na afloop van de gezamenlijke tocht over de vaart. Een beetje afhankelijk van de groepscohesie worden elkaars verjaardag bezocht, gezamenlijke etentjes georganiseerd en soms ook buitenlandse roeitrips, al dan niet in toer- of wedstrijdverband.  

Maar, midden in de huidige lock down kan er nauwelijks meer worden geroeid; en dat mis ik zeer. Voor de een levert dat een zeer vervelende situatie op, de ander zal er wat makkelijker mee omgaan. Een fraaie oplossingen zie je bij ploegen die het roeien gewoon inwisselen voor een andere buitenactiviteit. Samenwandelen in de natuur bijvoorbeeld heeft ook zijn charmes, zeker als er flink wat kilometers worden gemaakt. Natuurlijk wel op afstand en het liefst met kap op.

De Roeivereniging zelf lijkt wel onaangetast door de huidige crises; er zijn geen bovenmatige opzeggingen. En dat komt natuurlijk ook omdat er meer dan hoop gloort met de komst van het vaccin. Ik ben dan ook geneigd te zeggen, “tot dat we allen zijn “geprikt”; hou het ploeggevoel overeind, hou elkaar in de gaten en voorkom dat iemand afdrijft. 

Het is om die reden dat ik jullie allemaal een voorspoedig, maar vooral gezond Nieuw Jaar wens.  Een jaar met vooral weer veel boten op het water, in de Vaart en op de grachten.

Matthieu Niehe

                                                                                     


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube