Logo RV Naarden

Koude douche vraagt kouder douchen

Geplaatst op 10-10-2022  -  Categorie: Algemeen

De Roei heeft een variabel energiecontract en dat pakt helaas negatief uit voor de financiën van de vereniging. De laatste tariefverhoging die ingaat per 20 oktober betekent zelfs een verviervoudiging, we gaan van 439 euro per maand (januari 2022) naar 1600 euro per maand (november 2022). Dat is op jaarbasis 14.000 euro extra kosten, voor de roeivereniging substantieel veel geld. Je kan het vergelijken met ieder jaar een nieuw top-schip dat door de schoorsteen gaat. Geld dat we liever investeren, inderdaad in een nieuwe boot, inrichting of andere zaken waar we jarenlang plezier van hebben. Kortom: een flink koude douche voor onze balans.

We hopen dat we met eigen maatregelen de kosten kunnen drukken. Maar we vragen je ook om mee te denken en bij te dragen aan de energiebesparing op de vereniging. Heb je goede tips (zoals kouder douchen), neem dan aub contact op met commissaris algemeen, Ingrid Schmoutziguer. (neemegla.[antispam].@roeinaarden.nl).

Verduurzaming
Er lopen al initiatieven om verder te verduurzamen, en die worden nu dus extra belangrijk. Recente eerdere maatregelen zijn o.a.: de LED verlichting in de loods, isolatie van leidingen op zolder, slimme meter voor meer inzicht. De douchewater temperatuur is recent iets naar beneden bijgesteld. En er wordt op korte termijn gekeken naar slimmere besturing van de verwarming in de werkplaats.

Werkplaats
De werkplaats blijft een punt van zorg, deze is namelijk niet geïsoleerd. Op korte termijn willen we met slimme besturing meer inzicht krijgen in verbruik van de werkplaats en kijken of we met goede timing het zo kunnen regelen dat er wel prettig gewerkt kan worden zonder dat de kosten de pan uit rijzen. De loodsen en de werkplaats huren we van de gemeente. De huidige situatie geeft aanleiding om opnieuw bij de gemeente aan te kloppen voor verdere verduurzaming.

Vaatwasser
Wil iedereen er svp op letten dat de vaatwasser alleen tijdens de bardienst in het weekeinde wordt gebruikt. Het is ook belangrijk dat je hem niet open laat staan (waardoor hij blijft verwarmen). Dit apparaat gebruikt heel veel stroom. Af en toe staat hij doordeweeks aan (of nog aan?). Kortom, een makkelijke manier om minder stroom te verbruiken.

Regeling
Naast de eigen initiatieven is ook door de overheid aangekondigd dat er voor verenigingen een regeling komt, net als voor particulieren. De details hiervan zijn nog niet bekend. Desalniettemin blijft ook met een eventuele regeling belangrijk om te verduurzamen.

 

527x840 Tip van de redactie: Lees eerst dit boek van Wim Hof voor je onder een koude douche stapt!


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube