Logo RV Naarden

In memoriam Erik Smit

Geplaatst op 18-05-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: redactie

Op 11 mei 2023, twee weken na zijn verjaardag, is Erik in zijn slaap overleden. In 2012 werd Erik lid van de roeivereniging en pakte daarmee de draad van het roeien weer op nadat hij daar in zijn studentenleven ook van eriksmitgenoot. Een enthousiast sportman, altijd te porren voor een tochtje in de boot, of dat nu was met de acht de trekvaart op en neer, met een vier de Karnemelksloot of in een wherry rond de vesting, het maakte hem niet uit, als hij maar kon roeien.

Vooral het nieuwe coastal roeien vond hij prachtig (en dat is het ook) en liet hij geen kans onbenut. Ondanks het feit dat het in- en uitstappen gaandeweg toch lastig werd, een onwillige knie of ander leeftijdsgebonden ongemak; hij zette dapper door soms met hulp van een touwtje om uit de boot te komen, slim en ondernemend. En mocht iemand nog commentaar hebben op zijn stijl van roeien dan werd dat afgedaan met de mededeling dat hij roeide op manier zoals hij dat had geleerd; je moet slifferen als de boot scheef hangt en je blad draai je op het allerlaatste moment.

Na het roeien was er altijd de koffie, een klein zoetje in de koffie, een plak koek en een goed gesprek. Hij wist veel, heel veel. Vaak bleek dat hij goed op de hoogte was van de actualiteit en koppelde dat aan wat hij eerder gelezen of geleerd had. Een pittige discussie ging hij ook niet uit de weg, maar altijd goed gemutst. Zijn verhalen van vroeger en nu waren ook vermakelijk. Het huisje in Friesland waar hij rustig op het dak klom om wat te repareren, de manier waarop hij leiding had gegeven aan het lab waarvoor hij ooit verantwoordelijk was, zijn visie op de gezondheidszorg en, wat breder, zijn blik op het wereldgebeuren. Aan casuïstiek geen gebrek.

De ploeg waarmee hij op zaterdag roeide heeft zeer recent zijn verjaardag bij hem thuis op het terras gevierd met door hem zelf gemaakte taart. Bij het jaarlijkse boerenkool etentje bij Marion, waar ook Eva aanschoof, liet hij nooit verstek gaan. Reuze gezellig allemaal.

En dat is nu plotseling allemaal voorbij; niet meer in de boot, geen verhalen, geen discussies, geen taart bij zijn verjaardag.

Erik roeit niet meer, maar wij vergeten hem niet.


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube