Logo RV Naarden

Mijmeringen bij een virtuele botendoop

Geplaatst op 29-03-2021  -  Categorie: Algemeen

Afgelopen zondag werd er een nieuwe skiff - 'virtueel' - gedoopt. Jurriaan Hehenkamp nam de honneurs waar. Voor wie er toen niet bij kon zijn, of het nog even in alle rust na wil lezen, is hier zijn uitgeschreven tekst.
Hierbij ook de link naar de video beelden op facebook.

'Het zal 43 jaar geleden geweest zijn dat ik als kleine jongen voor het eerst in een skiffje stapte voor ditzelfde vlot op de roeiclub van mijn vader Jan Hein.

Sindsdien is er veel veranderd. De sociëteit is afgebrand en herbouwd, de loodsen verplaatst en uitgebreid. De vloot is bijna geheel vernieuwd, waarbij bijna al het hout vervangen is door kunststof en carbon. Zelfs de bladvorm is in dit conservatieve wereldje toch aangepast. En we hebben ook vele nieuwe leden zien komen en oud leden zien gaan.

a9316ae7-5ac7-4fa3-9222-aa7d200383c9

Maar ook veel is hetzelfde gebleven, traditioneel als de roeisport is. De jeugdinstructie is nog vrijwel identiek als in mijn jeugd op de zondagmiddag 12 uur. Mek is er ook nog steeds bij betrokken en blijft dat hopelijk nog lang. De hartsvanger is er ook nog, waarschijnlijk de laatste boot waar ik als jeugdlid nog in geroeid heb, hoewel die bij de volgende aankoop vervangen zal worden.

Tussen jong en oud zijn er nog wel eens wat strubbelingen, was vroeger zo en dat zal wel zo blijven. Ik zie ook nog steeds roeifamilies van meerdere generaties rondlopen, waaronder die van mijzelf en ook de sfeer en saamhorigheid voelt nog altijd aanwezig. Een bijzondere club.

Bijzonder. In deze tijd waarin deze sociale structuren onder druk staan met afstandsmaatregelen, gezichtsbedekking en lockdowns, daar vinden we hier gelukkig nog een veilige haven waarin we nog een beetje sociaal kunnen zijn.

In deze haven kunnen we nu weer een nieuw schip aanmeren. Een skiff van iets zwaarder kaliber dan de bootjes waar ik als jongen in zat, deze is voor de zwaardere jongens. Een goede aanwinst in deze tijd waarin de skiffs veelvuldig in gebruik zijn.

De naam van deze nieuwe skiff is traditioneel een wapen, in dit geval één met veel gedonder en geraas, want dat is de betekenis in het Grieks. Een betreft een oud soort kanon, ook wel 'pothond' genaamd. Het laden van dit wapen was niet zonder gevaar voor de bediener en nam veel tijd in beslag. Dat belooft wat voor de roeiers.
Maar het is ook een muziekinstrument, en een register van een orgel, dus bij juist technisch gebruik kan er ook muziek uit komen.

Daarom doop ik deze skiff, zonder veel bombarie, de Bombarde en wens haar behouden vaart en terugkeer naar de veilige haven.'

- Jurriaan Hehenkamp


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube