Logo RV Naarden

RV Naarden gaat asynchroon roeien?

Geplaatst op 13-09-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

In menig roeiploeg app-groep van RV Naarden is gediscussieerd over het zogenaamde asynchroon roeien. Dit n.a.v. de berichtgeving op roei.nl en de NOS dat aan de Rijksuniversiteit van Groningen onderzoek is gedaan getiteld: Coordination dynamics in crew rowing. Naar verwachting zal een RV Naarden ploeg als eerste ploeg in Europa tijdens de Bernkastel Grüner Moselpokal deze opnieuw verbeterde Hollandse Haal demonstreren.schermafbeelding-2019-09-13-om-12-21-35

Asynchroon zou effectiever zijn dan synchroon roeien. Roeiers beter om en om aan de riemen trekken. Zo wordt die boot de hele tijd versneld. Het idee van om en om roeien is al wel 100 jaar bekend, vertelt Cuijpers. De eerste pogingen dateren al uit 1930. Maar wat de meetresultaten toen waren, is nooit ontdekt. Omdat het in theorie harder zou moeten gaan dan het tegelijk roeien, besloot Cuijpers het te onderzoeken.

Ze ontdekten dat als roeiers om de beurt een haal maken, de boot vloeiender door het water gaat, met een constantere snelheid. "Je moet aan beide kanten van de boot iemand hebben die de boot voortstuwt", legt ze uit. "Bij een boot met acht roeiers zou je dan twee groepjes van vier roeiers kunnen maken.”

Om te voorkomen dat de riemen tegen elkaar botsen, vergt de nieuwe techniek ook enige aanpassing aan de boten van nu om meer ruimte te creëren. Als je kijkt naar de acht dan zou je 70 centimeter extra nodig hebben op een boot van 18 meter. Dus dat valt op zich wel mee’, aldus de NOS-website.

RV Naarden al vroeg betrokken in deze discussie
Wat blijkt. Hermien Bouma heeft destijds in de Doldruk van 2011 verslag gedaan van een lezing over dit zelfde onderwerp. Het is dus een discussie die in 1929 begon en zo iedere 40 jaar opkomt opborrelen.

Bekijk hier de filmpjes
Check hier het Youtube filmpje uit 1929 en check hier het NOS artikel incl een filmpje met daarbij asynchroon-roeien in de twee!


RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube