Logo RV Naarden

Op 25 januari a.s. afscheid van onze trouwe roeimaat Marc Keiser

Geplaatst op 21-01-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Algemeen

Marc Keiser heeft de afgelopen (bijna) 50 jaar op zaterdag om stipt 10.00 uur in onze 4+ geroeid. Af en toe aangevuld met nieuwe aanwas, maar merendeel roeiers van het eerste uur. Een bont gezelschap van goede en minder goede roeiers. Dat goed roeien had ook niets te maken met ervarenheid. De ervaring leerde ons dat je het ook al 50 jaar verkeerd kon doen. Marc had in Groningen ergens leren roeien en die roeihaal hebben we hem nooit meer kunnen afleren. Dat was ook niet verbazingwekkend, want hij had niets met hiërarchie en hij vond dat iedereen de vrijheid moest hebben om zelf invulling te geven aan z’n eigen haal. Marc roeide als enige met z’n benen wijd en bij voorkeur met korte haal en hoog tempo. Daarbij kon hij met een grote grijns roepen: “Weer een boot ingehaald!” Het maakte hem daarbij geen bal uit of het een wedstrijdploeg was die even stillag of een instructieboot. Tja, wat is een mens zonder gevoel voor humor? En als hij op zijn beurt moest sturen dan gaf hij altijd halve commando’s die meestal eindigden in: “Ach, doe maar wat!” Met meer dan honderd jaar roeiervaring in de boot vond hij roeicommando’s eigenlijk ‘n beetje obligaat. Een soort moderne management benadering die uitgaat van ‘zelfsturende teams’.

image001 2

Marc loog graag over zijn kennis van het roeien en beweerde nooit enige roeibevoegdheid gehaald te hebben. Hij had natuurlijk als student leren roeien, maar hij was op de roeivereniging Naarden altijd onder de radar gebleven van de instructie, zodat hij nooit had hoeven voor-roeien. Uiteindelijk wisten zijn bootgenoten hem in een administratief onbewaakt moment te voorzien van de meest spectaculaire roeicertificaten, maar hij bleef altijd het tegendeel beweren. Verder vond Marc dat afspraken belangrijk waren. Als je 40 jaar geleden had afgesproken dat je alleen bericht stuurt als je niet komt roeien, dan vond hij het niet nodig om in de moderne wereld van WhatsApp zijn roeigenoten te verblijden met een bericht ala… "ik ben onderweg", of "ik kom eraan!" Gewoon altijd op tijd. Maar wel een mooi weer roeier. Thuisblijven bij regen en thuis douchen.

En toen hij op het laatst af en toe naar de dokter moest, vertelde hij open en ontspannen wat hem mankeerde, zonder daar hypochondrisch over te willen doen.
Wat hebben we met elkaar een prachtige tijd gehad. Marc, we zullen je onwaarschijnlijke, Groningse halen gaan missen.

Op donderdag 25 januari 2024 om 14.00 uur is er een afscheidsbijeenkomst in de aula van crematorium Laren, Weg over Anna’s Hoeve 1 te Laren.

Roeiers van harte welkom!
RV Naarden

Thierensweg 1

1411 EW Naarden

t: +31 (0)35 6940 452

Social Media

Facebook

Webcam

YouTube